Tej (Ethiopische honingwijn)

Ethiopisch engeltje

Een populaire drank in Ethiopie is Tej. Dit is een soort mede (honingwijn) met een enigszins bittere smaak. Bij de bereiding wordt een plant gebruikt die hetzelfde effect heeft als hop in bier. Die plant heet “gesho”. Met het volgende recept maak ik mijn eigen Tej. Ik gebruik hopkorrels (omdat ik geen gesho heb) om de bittere smaak te krijgen.

De Ethiopische Tej wordt gemaakt door een open gisting die vanzelf op gang komt. Zelf volg ik de techniek waarbij ik begin met een most die steriel is (door koken) en waaraan ik zelf gist toevoeg. Het resultaat is helderder dan de echte Ethiopische Tej en de smaak is iets droger. Het is mijn favoriete wijnrecept.

Ingredienten voor 20 liter Tej:

  • 5,4 kilo honing (vloeibaar goud)
  • 50 gram hopkorrels (geperste korrels van gedroogde en gemalen hopbloemen, vaak te koop in winkels die spullen verkopen voor het brouwen van bier)
  • 3 theelepels supergist
  • 4 theelepels gistvoeding
  • 2 koppen sterke thee
  • water

De honing in kokend water oplossen. Even doorkoken, roeren en schuim eraf scheppen. De hop in twee of drie liter water aan de kook brengen en een paar minuten laten pruttelen. Alles in een grote emmer gieten. Twee koppen thee erbij. Afdekken met een doek. Af laten koelen. Gistvoeding en gist erbij. Twee keer per dag roeren. Na 6 dagen zeven door een dubbele theedoek. Aanvullen met gekookt water tot 20 liter. In vat met waterslot erop. Als de gisting vrijwel gestopt is (s.g. ongeveer 1.002) een keer afhevelen. Bottelen en nog een paar maanden laten rijpen. Vaak wordt het een mousserende wijn omdat op het moment van bottelen er nog suikers aanwezig zijn.

Scroll naar boven