Lichaamsdelen van insecten

De meest zichtbare onderdelen van een insect zijn: de kop, de antennen, de monddelen, het borststuk, de vleugels, de poten, en het achterlijf. Klik op de verschillende onderdelen van dit insect:

Insect

 

Arrow up

Kop

Kop

Het lichaam van een volwassen insect bestaat uit drie delen. Het voorste deel is de kop. Op de kop vinden we de ogen (meestal een paar grote facetogen), de antennen en de monddelen.

 

Arrow up

Monddelen

Monddelen

Insecten hebben verschillende soorten monddelen, afhankelijk van wat ze eten. Veel soorten hebben bijtende of kauwende monddelen, bijvoorbeeld sprinkhanen en kevers. Anderen hebben zuigende monddelen, bijvoorbeeld in de vorm van een scherpe priem bij wantsen en luizen, of in de vorm van een opgerolde tong bij de vlinders en motten.

 

Arrow up

Antennen

Antennen

De kop van volwassen insecten draagt meestal een paar antennen. Insecten gebruiken deze antennen om te ruiken en soms om mee te voelen. Antennen worden ook wel voelsprieten genoemd. Antennen komen voor in verschillende vorm en formaat.

 

Arrow up

Borststuk

Borststuk of thorax

Het borststuk is het middelste van de drie lichaamsdelen van een insecten. Het borststuk bestaat eigenlijk uit 3 afzonderlijke segmenten. Het draagt 3 paar poten (een op ieder segment), en meestal 2 paar vleugels. Sommige insecten hebben slechts 1 paar vleugels. Het borststuk wordt ook wel ''thorax'' genoemd.

 

Arrow up

Poten

Poten

Volwassen insecten hebben 6 poten. Ieder segment van het borststuk draagt 1 paar poten. De poten bestaan uit een aantal segmenten. Vaak heeft het laatste segment van de poot een soort klauwtje. In sommige insecten hebben de poten een speciale vorm, zoals bijvoorbeeld de grote achterpoten in sprinkhanen die bedoeld zijn om mee te springen.

 

Arrow up

Vleugels

Vleugels

De meeste volwassen insecten hebben 2 paar vleugels, maar sommige insecten (bijvoorbeeld vliegen) hebben slechts 1 paar vleugels. Meestal zijn de vleugels dunne doorzichtige vliesjes, maar in andere insecten kunnen ze leerachtig of zelfs erg hard zijn. Soms hebben de vleugels kleine haartjes of schubben.

 

Arrow up

Achterlijf

Achterlijf of abdomen

Het achterste deel van het lichaam van een insect is het achterlijf. Het achterlijf bestaat uit 11 afzonderlijke segmenten maar vaak zijn die niet goed te onderscheiden. Het achterlijf van een insect bevat de voortplantingsorganen. In sommige insecten hebben de vrouwtjes een duidelijk zichtbare legboor, waarmee ze eitjes kunnen leggen. Het achterlijf wordt ook wel ''abdomen'' genoemd.

Arrow up

Scroll naar boven