Araneologie voor beginners

Araneologie is de studie die zich bezig houdt met spinnen. Je zou het ook “spinnenkunde” kunnen noemen.

Deze pagina geeft wat algemene informatie over spinnen met antwoorden op de volgende vragen:

Wat zijn spinnen en hoe kun je ze herkennen?

Hoe en wat eten spinnen?

Wat is het verschil tussen spinnen en insecten?

Wat zijn spinnen en hoe kun je ze herkennen?

Om meer te leren over de anatomie van spinnen, klik op de verschillende onderdelen van deze spin:

 

 

Hoe en wat eten spinnen?

Spinnen zijn roofdieren. De meeste spinnen eten insecten of andere spinnen, maar sommige spinnen (de grotere soorten) eten zelfs visjes, kleine zoogdiertjes of vogeltjes. Er zijn geen vegetarische spinnen, maar sommigen drinken wel eens nectar van planten.

Achter op het abdomen hebben de spinnen spintepels die verbonden zijn met klieren die eiwitten produceren. Deze eiwitten worden gemengd en vormen dan een sterke zijdeachtige spindraad (het spinnenrag) waarmee ze een web kunnen spinnen om hun prooi te vangen. Een spinnenweb is vaak erg gecompliceerd en het kan soms uren duren om een perfect web te weven. In het web zijn kleverige draden verwerkt die dienen om de prooi te vangen. Maar er zijn ook draden die niet kleverig zijn, zodat de spin rond kan lopen zonder zelf gevangen te worden.

Als een vlieg of een ander klein insect in het web terecht komt dan voelt de spin dit door de trillingen van het web. De spin rent dan snel ernaar toe en bijt de prooi terwijl ze tegelijkertijd giftige stoffen in het lichaam van de prooi injecteert. Dan bindt ze de prooi snel vast door er draden omheen te spinnen zodat het slachtoffer niet meer kan ontsnappen.

Spinnen hebben geen kauwende monddelen, dus ze kunnen niet op hun eten kauwen. Ze moeten daarom vloeistoffen uit het lichaam van de prooi opzuigen. Het vergif dat ze in de prooi gespoten hebben bevat chemische stoffen die helpen bij het oplossen of vloeibaar maken van de ingewanden van de prooi. Later kan de spin de vloeibare inhoud dan opzuigen.

Spinnen kunnen hun giftige beet ook gebruiken om zichzelf te verdedigen. Ze zullen geen mensen aanvallen omdat we te groot zijn en ze kunnen ons niet eten. Maar als we een spin oppakken of bangmaken kan ze zich verdedigen door te bjten. Sommige spinnen hebben een erg pijnlijke beet. Gelukkig zijn er slechts weinig spinnen waarvan de beet echt gevaarlijk is voor mensen.

Niet alle spinnen maken een web om hun voedsel te vangen. Er zijn ook jagende spinnen die hun prooi vangen door erachter aan te rennen (bijvoorbeeld wolfsspinnen). Sommige spinnen wachten in een hinderlaag tot er een prooi in de buurt komt en springen dan tevoorschijn.

Tropische spin in zijn web
Een tropische spin in haar web

Wat is het verschil tussen spinnen en insecten?

Sommige mensen denken dat spinnen insecten zijn, maar dat is niet juist. Maar ze zijn wel een beetje verwant aan elkaar. Laten we eens bekijken hoe deze dieren geclassificeerd worden.

Insecten en spinnen behoren allebei tot de geleedpotigen
(= Arthropoda). Dat zijn allemaal dieren met een uitwendig skelet dat is gemaakt van een stof die chitine heet.  Hun poten hebben een aantal gewrichten en het lichaam is opgebouwd uit een aantal segmenten.

Deze geleedpotige dieren worden onderverdeeld in een aantal verschillende groepen (klassen). Insecten en spinnen behoren tot een verschillende klasse.

Insecten behoren tot de klasse Hexapoda (dat betekent "zes poten"). Binnen deze klasse onderscheiden we weer afzonderlijke ordes zoals bijvoorbeeld vlinders, kevers, wantsen, vliegen, wespen en bijen, enzovoort.

Spinnen behoren tot een andere klasse die Arachnida heet. Binnen deze klasse is een orde die Araneae heet; dat zijn de spinnen. Daarom wordt spinnenkunde araneologie genoemd. Andere ordes in de klasse Arachnida zijn de
Scorpiones
(schorpioenen) en de Acarina (mijten en teken).

We hebben dus gezien dat spinnen meer verwant zijn aan schorpioenen en mijten dan aan insecten.

Zo ziet het eruit in een vereenvoudigde "stamboom":

 • Geleedpotigen (Arthropoda)

  • Insecten (Hexapoda)

   • Vlinders
   • Kevers
   • Libellen
   • Wespen en bijen
   • Vliegen
   • Enz.

    

  • Arachnida

   • Spinnen (Araneae)
   • Schorpioenen (Scorpiones)
   • Mijten en teken (Acarina)
   • Enz.

 

Zie ook

Spinnen: Spreekwoorden, citaten, etc.

Entomologie voor beginners (entomologie = insectenkunde)

Scroll naar boven